ארנפלד סוכנות לביטוח לוגו

ניהול תיקים – כל מה שצריך לדעת

כמו בכל דבר קיים בעולמנו, ניתן להפקיד את ניהול התחום בידי מומחים או לבצע את הדברים בכוחות עצמנו. אם נבחר באופציה השנייה, נידרש לגייס כישורים, ידע ומומחיות כדי לשלוט במטרה הסופית אך מדובר במלאכה מורכבת, קשה וארוכה יותר שלא כל אחד יכול או נכון לבצע.

ניהול תיקים עצמי בהקשר הזה, יכול להתבצע אך ורק בתנאי שלומדים קשה (בדרך כלל בעזרתם האדיבה של יועצי ההשקעות הבנקאיים) כיצד לנהל את ההשקעות והכספים דרך מכשירים מסוימים, כיצד לפזר השקעות בין מספר אפיקים ולעמוד על הבדלים בין האפשרויות השונות והסיכונים שלהן.

מנגד, לא כל אדם שרכש את הבסיס בעולם ההשקעות יוכל לייצר תשואה טובה ומהלכים נכונים בטווח הארוך בהתאם לרמת הסיכון ולא יוכל לעסוק בכך למען אחרים על פי חוק.

אז מה חשוב לדעת על ניהול תיקים בבתי ההשקעות השונים? כיצד לבחור את מנהל התיק המתאים? האם לבחור בית השקעות קטן או גדול? וגם מהם היתרונות של ניהול תיקים בקרנות נאמנות?

 

מנהלי תיקים מקצועיים נכונים לכם יותר

משום שהאפשרות לגייס ידע, מומחיות ומשאבים באופן עצמי אורכת זמן וייתכן שלא תניב את התוצאות הרצויות גם אחרי זמן רב, האופציה לנהל תיקים מול מנהלי תיקי השקעות מומחים נחשבת לפופולרית יותר: היא מעניקה ניהול מומחים צמוד ושליטה מקסימלית בהון עבור כל משקיע, ביצוע פעולות בניירות הערך מטעם גורם אובייקטיבי ומקצועי, יכולת לאתר שינויים פתאומיים או תזוזות דינמיות בעולם הפיננסיים ולפעול לאורם בצורה מטיבה.

בשורה התחתונה אלה דברים שגם יועץ ההשקעות הבנקאי לא ממש יכול לבצע, גם בשל תנאי העיסוק שלו וגם בעקבות טכניקת ההתקשרות המורכבת שמעמידים הבנקים בפני לקוחותיהם. הרי בבנק אין (בדרך כלל) יועץ קבוע, ההתקשרות איתו היא דרך מענה טלפוני מייגע וזמן המענה, באופן לא מפתיע, תמיד ארוך מהרגיל.

בונוס נוסף לניהול תיקים בבית השקעות הוא העובדה שבית ההשקעות מקבל ישירות מהבנק את כל הנתונים החודשיים והרבעוניים לגבי פעולות שבוצעו בתיק, צופה בתשואות, עומד על אירועים ספציפיים שהתרחשו ויכול להמשיך למטב את ההשקעה תוך ליווי וניטור צמודים. הוא אדם שמוכשר לקבל החלטות באופן עצמאי ולכן לא ייקח סיכונים קיצוניים, אם הוא מרגיש שהתשואה תהיה גבוהה בשלב הראשון אבל תקרוס בשלב שאחרי.

 

מה ההכשרה הנדרשת כדי לנהל תיקי השקעות?

ניהול תיקים מקצועי מתאפשר אך ורק מכוח רישיון לניהול תיקי השקעות שמספק משרד האוצר. על פי חוק, מנהלי התיקים חייבים להגיש שירות "תפור לפי מידה" – על פי צרכי הלקוח וטובתו. עליהם לפעול במלוא השקיפות והלויאליות, לספק גילוי נאות על כל דבר שעשוי להשפיע בהמשך על קבלת ההחלטות ופעילות התיק ולהימנע מכל ניגוד עניינים, אלא במצב שבו הלקוח אישר זאת מראש ובחתימה. מנהל התיקים צריך לתעדף את התיקים כך שלקוחותיו יהיו קודמים לתיקים האישיים שלו, או של התאגיד שבו הוא נמצא. כדי לקבל הכשרה, על מנהל התיקים לעבור בחינה מטעם הרשות לניירות ערך ולבצע התמחות בחברה קיימת למשך 9 חודשים. רק לאחר מכן הוא יורשה לספק ייעוץ השקעות ולבצע ניהול תיקים אקטיבי.

ניהול תיק ההשקעות המומחה דורש מעקב, עדכונים שוטפים והשגת תשואה יפה. לכן חשוב שתבחרו במנהל תיקים מקצועי, מורשה ומנוסה, אך גם אדם אמין עם גישה שירותית טובה. כדאי להימנע מאנשים "מבינים" למיניהם שיש להם אולי זיקה טובה לתחום ואפילו פוטנציאל לייצר לכם רווח, אך הם לא מפוקחים או כפופים לחוק ועלולים לחולל טעויות ענק בטווח הארוך. מעבר לכך, מי שלא למד, התמחה ועבר את הבחינות, לא באמת יודע איך אפשר לפזר השקעות או לקבוע רמות סיכון, לקבל החלטות מושכלות בנוגע להשקעה ובעיקר לפעול מעבר לתקרת ידע מסוימת.

 

כמה עולה לפתוח תיק השקעות?

כל בית השקעות קובע לעצמו "תעריף כניסה". בתי השקעות קטנים דורשים בדרך כלל השקעה התחלתית של 100-200 אלף שקלים ומטה, בעוד שבתי ההשקעות הגדולים ידרשו מינימום של 250-300 אלף שקלים. עם זאת, החל משנת 2018 (בעקבות רפורמות ושינויים קיימים בשוק) ניתן להסתפק גם בכמה עשרות אלפי שקלים (מיטב דש הנמוכים ביותר, עם 25 אלף שקלים ומעלה. יתר החברות עם 50 אלף שקלים ומעלה) ולבצע ניהול תיקים דיגיטלי דרך קרנות נאמנות.

קרוב למאה אלף אנשים בישראל מנהלים תיקי השקעות בסכום כולל של כמעט 300 מיליארד שקלים. שליש מסכום זה מנוהל עבור חברות וארגונים בעלי נתח שוק גדול וכספים משמעותיים (על פי ההערכות ממקורות שונים מדובר על סכומים בשיעור של 70 מיליארד שקלים בממוצע), בעוד שהיתר הם פרטיים, המשלמים בנוסף דמי ניהול בגובה ממוצע של 1% (גבוה יחסית ובכל מקרה, גבוה מדמי הניהול בקרב חברות).

זה השלב לציין שמומלץ להתמקח על דמי הניהול ולהפחית אותם וככל שהתיק גדול יותר, כך דמי הניהול יופחתו. דמי הניהול למי שפותח תיק השקעות בקרנות הנאמנות השונות עומד על 0.5 בממוצע.

 

ניהול תיקים בקרנות נאמנות – מדוע זה כדאי?

ניהול תיקים בקרנות נאמנות ובקרנות סל מספק אפשרות נוחה וזולה יותר לניהול השקעות, אך ללא האפשרות לנהל קשר צמוד עם מנהל התיק. קיים מנהל כללי שמנהל את התיק אך הוא לא מבצע שום התקשרות עם המשקיעים.

אפשר כמובן להשתמש ביועץ ההשקעות של הבנק אך הוא הפך עם השנים לפוזיציה מעט יותר טכנית: הוא יוכל לייעץ לכם על סמך מערכת הדירוג הבנקאית ולהציע אפשרויות מסוימות, אך לא יוכל לבדוק, לנתח (במיקרו ובמאקרו) או לפעול בניירות ערך. במילים אחרות, יועץ ההשקעות הבנקאי לא "נושם" יומית את התחום ולכן לא יכול לקבל החלטות דינמיות על סמך תזוזות השווקים הפיננסיים או לנתח את הדוחות המופקים.

בנוסף, לניהול בקרנות הנאמנות יש גם יתרון מיסויי. בניהול צמוד בבית השקעות קיימת חובה לשלם מס רווחי הון על כל מימוש של ניירות ערך בתיק. לעומת זאת, בקרנות הנאמנות וקרנות הסל, כל תזוזה בקרן הינה פטורה ממס ולכן התשלום במס מתבצע רק כאשר הלקוח מוכר את הקרן. במצב של ניהול תיקים שבו מנהל התיק משתמש בקרנות נאמנות לא יחול כפל מיסים והלקוח יקבל החזר על דמי הניהול של הקרן וגם הניהול עצמו.

 

האם כדאי לבחור בבית השקעות קטן או גדול?

"שאלת המיליון" לגבי ניהול התיק נוגעת לגודלו של בית ההשקעות. כ-86% מכלל התיקים מנוהלים בבתי ההשקעות הגדולים: הראל, אלטשולר-שחם, מיטב דש, מגדל שוקי הון, פסגות, ילין לפידות ואי.בי.אי. היתר מנוהלים במה שמכונה בענף "בוטיק להשקעות", דהיינו בית השקעות קטן. בכל אחת מהאפשרויות קיימים פלוסים ומינוסים שיהיו נכונים לאותו אדם: גוף קטן מספק יחס אישי הדוק יותר, גם ממנהלים ובכירים, אפילו בעלי החברה.

ניהול התיק במקום קטן מספק לכם נגישות גבוהה יותר לצמרת החברה מה שיכול לעזור לפעולות השונות בתיק וקבלת ההחלטות העתידית. בגוף גדול, אמנם יהיה לכם מנהל השקעות אישי וללא חיבור למנכ"ל או הבכירים בחברה, אך משאבי הארגון גבוהים יותר: ניתן לספק לכם דיווחים והודעות בשוטף על הפעולות והמהלכים ומחלקת האנאליזה והמחקר פועלת בשבילכם נון סטופ. נכון שגם לבתי השקעות קטנים קיימים מחקר ואנאליזה מקיפים, אך יש להם פחות משאבים כדי להפעיל אותם באותו האופן כמו הגדולים.

חשוב לא להסתפק רק בקבלת החלטות לעניין גודל בית ההשקעות ולבדוק גם את תשואות העבר שלו על פני רמות סיכון שונות ולבדוק את הוותק והניסיון של מנהלי התיקים שלו. בררו מול בית ההשקעות הפוטנציאלי מי יהיה מנהל התיק בפועל, בקשו שיחה עמו ובדקו שהוא מרגיש לכם האדם הנכון למלאכה. אל תסתפקו באיש השיווק בלבד ובחנו את יכולותיו המקצועיות והאנושיות של מנהל התיק.

התאמת הסיכון שהוגדרה מראש היא חשובה. אם יש לכם תיק השקעות גדול, תוכלו לחלק אותו לכמה מנהלי השקעות ולבחון מי מניב לכם תשואה טובה יותר על בסיס אותו סיכון, מי מהם שקוף יותר, שירותי יותר ובעצם מתאים לכם יותר. ברגע שאיתרתם את מנהל ההשקעות הנכון, תוכלו לוותר על כל השאר. מצד שני, חשוב לזכור שהצלחה שנתית מסוימת לא מנבאת הצלחה בשנה שאחריה. הבדיקה האמיתית של אותו מנהל השקעות תהיה לטווח ארוך, מעבר לתקופה של שנתיים.

 

כיצד פותחים תיק השקעות?

לאחר שנבחרה החברה ו/או המנהל הרצוי לכם, תתקיים פגישה פרונטלית מול מנהל התיק. בפגישה מנהל התיק יפרוש בפניכם את האסטרטגיה והגישה שלו, ישמע מכם לגבי הרצונות, הצרכים, הבקשות והמאפיינים. לאחר שהדברים מסוכמים יש להפקיד בחשבון בנק חדש וייעודי את כספי הניהול ומכאן אפשר לצאת לדרך.

אם תרצו להעביר תיק השקעות מנוהל מאותה חברה לחברה אחרת בהמשך, תצטרכו במעמד ההעברה להוציא ייפוי כוח מהחברה הנוכחית לטובת החברה החדשה באמצעות הבנק שבו נמצאים כספי הניהול. הכסף אגב, נשאר באופן קבוע בחשבון הבנק. לאף מנהל השקעות או בית ההשקעות עצמו אין הרשאה למשוך כספים מחשבון הבנק (למעט גביית דמי הניהול הרגילים), אלא רק לבצע בהם פעולות: מכירה או קנייה של ניירות ערך.

שלב איפיון וזיהוי הצרכים שלכם בפגישה הפרונטלית מול מנהל התיק הוא חשוב ביותר. זה הבסיס והמפתח לניהול התיק בצורה תקינה, שבו מנתחים את המטרות והצרכים של כל לקוח, מבינים את רמת הסיכון שבה הוא מעוניין, את סגנון ההשקעות עצמן (בארץ או בחו"ל? לטווח קצר או לטווח ארוך?) וקובעים את האסטרטגיה הסופית להשקעה, שתתאים במדויק לכל לקוח בנפרד.

מדיניות ההשקעה יכולה להשתנות על פי שינויים ובקשות של הלקוח (וגם של מנהל התיק, אם הוא צופה שינויי בשוק ההון שמצריך תמרונים והיערכות) ומצריך אישור בכתב מהלקוח.

אתר האינטרנט של הבנק שבו מופקדים דמי הניהול יאפשר לכם לצפות במעקב ופעולות בשוטף. בנוסף לכך, בית ההשקעות יגיש לכם אחת לרבעון דו"ח שמפרט את ביצועי התיק, הרכבו וגובה דמי הניהול. תמיד ניתן לקבל מידע נוסף או מקביל בשיחה טלפונית עם מנהל התיק האישי.

ניהול תיקים – כל מה שצריך לדעת
ניהול תיקים – כל מה שצריך לדעת
תמונה של קובי ענבר
נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא
השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם
כתבות נוספות בנושא

תיקון 190 – סקירה

הגעה לגיל הפנסיה מאתגרת לעיתים רבות את היוצאים לפנסיה, האתגר הכרוך בשמירה על איכות החיים ועל רמת החיים שהתרגלו אליה בשנות העבודה קשה במיוחד לאור העובדה שלעיתים קרובות גובה הקצבה

קרא עוד »
ארנפלד סוכנות לביטוח בע
5.0
מבוסס על 52 ביקורות
Adi Riza
Adi Riza
ענבר - סוכנת כזו לא תמצאו. אין. אחת ויחידה. מקצועית, יעילה, פרואקטיבית, אמינה, נאמנה ומה עוד. רוצים שקט שהכל מטופל כמו שצריך ושהכסף שלכם נמצא בתוכניות הכי משתלמות ומעודכנות- פנו לענבר. הבטחה שלי.
נאוה סטרטיכוסקי
נאוה סטרטיכוסקי
הגעתי לענבר, בעקבות המלצה, היא הייתה סופר בקיאה וזמינה לכל אורך התהליך והביאה תוצאות מצוינות, ממליצה בחום
שלומי שלום
שלומי שלום
עינבר מסוכנות ארנפלד אלופה!!תודה על שירות 24/7 מושלם! עינבר שירותית מקצועית ואנושית !!!בזכותה קלטנו דברים לעומק וקיבלנו מענה מדויק על כל מה שרצינו לדעת.מוכשרת שאין כמותה!!ממליצה בחום לקחת אותה אתם בידיים טובות.מאחלת לה שפע של פרנסה והצלחה!!
משרד שידוכים למטרות נישואין משרד שידוכים למטרות נישואין
משרד שידוכים למטרות נישואין משרד שידוכים למטרות נישואין
אני רוצה להמליץ על עינבר זוהר מסוכנות ארנפלד.סוכנה משכמה ומעלה.תמיד מסבירה כל דבר.תמיד עונה על כל שאלה.מטפלת מיידית בכל נושא שפונים אליה.בעלת סבלנות וסובלנות לאנשים.אנושית, נעימה, ומקצועית מאוד.כל מי שפונה אליה - זוכה !!!ממליצה בחום !!!
אופק שלזינגר - Ofek Shlezinger
אופק שלזינגר - Ofek Shlezinger
ענבר מדהימה ושירותית,כיף להכיר בן אדם שנותןאת הלב והנשמה שלו במה שהוא עושהוענבר היא ממש כזאת!ממליץ לכם ליצור איתה קשרולעבוד איתה (:
js_loader
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 52 ביקורות
js_loader
שלום, אני מעוניינ/ת לייצור קשר עם סוכן ביטוח, אשמח לקבל פרטים.