במהלך שנות העבודה ועד גיל פרישה, כולנו מפרישים וחוסכים כספים במטרה להבטיח לעצמנו איכות חיים גם בתקופת הפנסיה. על אף שכולנו מכירים בחשיבות של ההפרשות
בעידן המודרני, מרבית העובדים מחליפים מקומות עבודה לעתים קרובות. מחקר שנערך בשנת 2020 מצא כי הישראלי הממוצע מועסק בעשרה מקומות עבודה שונים בימי חייו. אחד החסרונות המרכזיים הטמונים בסביבת העבודה הדינמית המאפיינת את המאה העשרים ואחת הוא חוסר הוודאות סביב החיסכון הפנסיוני: ריבוי מקומות העבודה מוביל לכך שהפנסיה שלנו מפוזרת במקומות רבים.
המסלקה הפנסיונית היא מערכת מידע אינטרנטית שפותחה על ידי משרד האוצר בשיתוף עם חברת "סוויפטנס" בשנת 2013 ונועדה להתמודד עם בעיה זו בדיוק. המסלקה מרכזת את כל המידע הרלוונטי בנוגע לחסכונות הפנסיוניים של כלל העובדים במשק. בכתבה זו נספק לכם את כל המידע הנדרש אודות השירות וניתן לכם טיפים להתנהלות נכונה.
המסלקה הפנסיונית הוקמה ביוזמתו של משרד האוצר על מנת להשיג שתי מטרות מרכזיות: ראשית, הגברת דיוקן ויעילותן של הפעולות בתחום החיסכון הפנסיוני ומסלולי הביטוח הנלווים לו של כלל החוסכים לפנסיה – עצמאים ושכירים כאחד; ושנית, הורדת עלויות והנגשת יעוץ פנסיוני לכלל הציבור. כשהייתה המערכת בחיתוליה, רבים הביעו ספקות בנוגע ליכולתה לתפוס מקום מרכזי בפעילותם של החוסכים וסוכני הביטוח. ואולם, עם השנים הוכיחה המסלקה את יעילותה, וכיום הפך השימוש בה לאחד הכלים המרכזיים בפעילותו של הענף כולו.
המסלקה הפנסיונית כוללת מידע אודות מעל למאה בתי השקעות וחברות ביטוח בהיקף העולה על 1.4 טריליון שקלים, ונכון לשנת 2022, השתמשו בו למעלה מ600 אלף גולשים. במסלקה יכולים חוסכים לפנסיה וסוכני ביטוח לגשת למידע אודות חסכונות לביטוח חיים, ביטוח מנהלים, ביטוח נכות, קרנות פנסיה, קופות גמל, קרנות השתלמות ועוד. עם המידע המתקבל בפורטל ניתן למנות סכומי צבירה, כיסוי ביטוחי, תשואות, דמי ניהול וכיוצא באלה.
פרט להעברת המידע, מציעה המסלקה הפנסיונית גם סליקת כספים, באופן שמאפשר לכספי ביטוחים ופנסיה מטעם המעסיק לעבור דרכה באופן ישיר לקופותיהם של העובדים. ראוי לציין כי כלל הפעולות הניתנות לביצוע במסלקה, לרבות העברת כספים, העברת מסמכים וקבלת מידע, כרוכות בתשלום הנקבע ומפוקח על ידי משרד האוצר.
למעשה, כלל אזרחי ישראל המחזיקים בתעודת זהות יכולים ליהנות משירות המסלקה הפנסיונית. על מנת לעשות שימוש במסלקה ולקבל את כלל המידע הנוגע לחסכונות הפנסיה שלכם, נדרש מכם לבצע רישום פשוט וקצר לאתר.
כל שעליכם לעשות על מנת להירשם לשירות המסלקה הפנסיונית הוא להיכנס לאתר המסלקה הפנסיונית באמצעות חיפוש קצר בגוגל ולהירשם למסלקה. לאחר ההרשמה, תקבלו קוד שבאמצעותו תוכלו לקבל את האינפורמציה הנדרשת. יהיה עליכם להגיש בקשה לאיסוף המידע, שתעבור באופן מידי לכלל החברות אשר מחזיקות במידע עליכם.
ראוי לציין כי הבקשה כרוכה בתשלום והטיפול בה נערך בממוצע כמה ימים (לפי החוק, חברות הפנסיה, הגמל והביטוח מחויבות לשלוח את המידע תוך שלושה ימי עסקים מיום שליחתה של הבקשה). כאשר תבוצע בקשתכם, תקבלו על כך התראה ישירות לטלפון הנייד או המייל, כפי שתגדירו במסגרת תהליך הרישום לשירות באתר האינטרנט.
השירות הראשון שהציעה המסלקה הפנסיונית והושק בשנת 2014 נועד לסוכני ביטוח ויועצים פנסיוניים. במסגרת שירות זה, מחויבים סוכני הביטוח והיועצים הפנסיוניים לפנות לפורטל המסלקה הפנסיונית לקבל מידע אודות מוצרי פנסיה, קופות גמל וביטוח מנהלים של לקוחותיהם.
השירות השני אותו הציעה המערכת נועד לחוסכים עצמם. כחלק משירות זה, ניתנה לחוסכים האפשרות לקבל מידע ישיר על מוצרי הגמל והפנסיה בלחיצת כפתור.
השירות השלישי אותו הציעה המערכת אפשר ליועצים פנסיוניים, סוכני ביטוח וחוסכים להפקיד כספים בחסכונות פנסיה, גמל וביטוח ולהעביר כספים בין המוצרים השונים.
השירות הרביעי אותו מציעה המסלקה הפנסיונית אפשר לכלל החוסכים לפנות ביעילות ובקלות לחברות הגמל, הפנסיה והביטוח השונות לשם קבלת מידע וביצוע פעולות בחסכונותיהם הפנסיוניים דרך האתר. השירות האחרון אותו הציעה המערכת והושק אך לאחרונה מאפשר למעסיקים להפקיד תשלומי פנסיה לעובדים שלהם.
יש לציין כי פרט לקבלת מידע באופן חד פעמי, מציעה המסלקה הפנסיונית לקבל מידע בתדירות שתיקבע מראש (אחת לחודש, אחת לרבעון וכיוצא באלה). בנוסף, ניתן לקבל מהמערכת מידע מגופים ספציפיים, להעביר קבצים ומסמכים לגופים מוסדיים ולקבל מידע אודות יתרות הפיצויים של עובדים.
המסלקה הפנסיונית מציעה לחוסך לקבל מידע מלא על אודות חסכונותיו הפנסיוניים, כפי שנצברו לזכותו עד למועד הבקשה, בביטוחי מנהלים, בקרנות פנסיה, בקרנות השתלמות ובקופות גמל.
באמצעות בחירה בקבלת מידע על כלל המוצרים הפנסיונים בכלל החברות תוכלו לקבל את תמונת הפנסיה השלמה, הכוללת פירוט כלל החסכונות העומדים לרשותכם (פעילים ולא פעילים), בליווי ציון שם החברות ותוכניות החיסכון שבמסגרתן הם מנוהלים. בנוסף, כוללת הבחירה בקבלת מידע על כלל המוצרים הפנסיונים בכלל החברות מידע על דמי הניהול שאתם משלמים, המוטבים בפוליסות, סכומי הקצבאות החזויים לגיל הפרישה וכן הלאה.
לחלופין, באמצעות בקשה למידע על המוצרים שלי בחברה מנהלת מסויימת או מידע על מוצר ספציפי, תוכלו לקבל מידע נקודתי על המוצר שבו בחרתם.
רבים מאיתנו מחזיקים במספר חסכונות בבנקים שונים מבלי להיות מודעים לכך. מטבע הדברים, הבנקים לא מקדישים מאמץ להנגשת המידע. המסלקה הפנסיונית הוקמה כדי להתמודד עם בעיה זו בדיוק. המסלקה מאפשרת לגשת לכל המידע הזמין על אודות כספים שנצברו בקרנות פנסיה, בחסכונות ובקופות גמל.
ברגע שהמידע על הקופות שלנו גלוי וניתן לראות אותו בצורה קלה ונוחה, ניתן לראות את כל מה שזקוק לתיקון בחסכונות שלנו, כגון, דמי ניהול גבוהים שאוכלים לנו את החסכונות, מסלולי השקעה שלא מותאמים לגיל שלנו, כיסויים ביטוחים בתוך החסכונות הפנסיונים שלא בהכרח נכון לרכוש אותם בפלטפורמה הפנסיונית.
כיום, בעידן הטכנולוגיה, עלתה משמעותית המודעות לבטיחות ברשת, ולא בכדי: רוגלות, נוזקות ומתקפות האקרים מופיעות חדשות לבקרים בכל רחבי הרשת ומעמידות את המידע הרגיש ביותר שלנו בסכנה. לכן, הקדיש משרד האוצר מאמצים רבים כדי לוודא שהאינפורמציה שלנו לא תמצא את עצמה בידיים הלא נכונות.
כלל המידע המצוי במסלקה הפנסיונית מאובטח ואינו גלוי לציבור הרחב. מערכת הצפנת המידע של משרד האוצר דואגת למחוק את המידע אודות המשתמשים מדי שבעה ימים. בנוסף, אין למסלקה הרשאה בחוק לשמור את פרטי המידע הנוגעים למשתמשיה במערכת – תקנות אבטחת המידע והוראות מטעם משרד המשפטים מדגישות באופן שאינו משתמע לשתי פנים כי המערכת נועדה לשמש כצינור להעברת אינפורמציה בלבד.
המסלקה הפנסיונית אינה מספקת ייעוץ למשתמש, ולכן מומלץ לערוך את הבדיקה באמצעות גורם מומחה, שיסייע לכם לנתח את הנתונים ולהסיק מהם את המסקנות הנכונות. כידוע, תחום הפנסיה מורכב במיוחד ואינו ידידותי עבור החוסך הממוצע – האינפורמציה הרבה שמתקבלת מהמסלקה הפנסיונית עלולה להותיר רבים מאיתנו נבוכים ומבולבלים. לכן, אנו ממליצים לייפות את כוחכם ליועץ פנסיוני/סוכן בעל רשיון פנסיוני מומחה מטעמכם, שיוכל להציע לכם את התמונה המלאה.
אנו מציעים ללקוחותינו שירות מקיף שיסייע לכם לקבל את ההחלטות הטובות ביותר. ראשית, לקוח שבחר לערוך את הבדיקה דרכינו יקבל מאתנו חוברת מקיפה אשר מכילה את כל המידע הרלוונטי לצורך קבלת החלטות מושכלות. שנית, אנו מספקים ליווי מלא ללקוחות הכולל שיחה עם סוכן פנסיוני בעל רשיון ממשרד האוצר מומחה שיודע כיצד לנתח את הדו"ח שמפיקה המערכת ואף לבצע בו את השינויים הנדרשים.
לצורך בדיקה וקבלת דוח מסלקה דרכנו יש ללחוץ על הקישור ולמלא את כל הפרטים שלך.
רוצה לראות את הדוח המורחב שאנחנו מפיקים ללקוחותינו? לחץ על הקישור – דו"ח לדוגמא
החיסכון הפנסיוני שומר את סכום הכסף הגדול ביותר שכל אחד מאיתנו יצבור במהלך חייו. יחד עם זאת, כנראה שלכם, ולשאר קוראי הכתבה, אין ממש מושג מה מתרחש בחיסכון הפנסיה שלהם. בדיוק בשל כך נוסדה המסלקה הפנסיונית.
מסלקה פנסיונית היא השם שניתן לפרויקט שיזם וייסד משרד האוצר, במסגרתו ניתנים לכל תושב ותושב נתונים מקיפים ומידע מלא אודות חסכונותיו הפנסיונים. הנתונים הקיימים במסלקה הפנסיונית כוללים למעלה מ100 בתי השקעות וחברות ביטוח למיניהן, כאשר הנתונים עדכניים ומועברים באופן זמין ומהיר. למעשה, באמצעות המסלקה הפנסיונית כל מבוטח פנסיוני יכול להתעדכן אחר מצב החיסכון בקופה הפנסיונית שלו, התשואות המתקבלות כתוצאה מהחסכונות הללו, כיסויי הביטוח שקיימים למבוטח, תשלום דמי הניהול אשר עליו לשלם מדי חודש ומדי תקופה ועוד מגוון רחב של אפשרויות. בעתיד הלא רחוק, מתכנן משרד האוצר להנחיל במערכות של המסלקות הפנסיוניות אפשרות לבצע פעולות כספיות כגון הפקדה או משיכה של כספים. אפשרות זו תשנה את המצב הקיים בכל הנוגע לחסכונות פנסיוניים (אחרי הכל, בואו נודה על האמת, אנחנו לא לגמרי מודעים למה שמתרחש בחשבון הפנסיה שלנו) ותהפוך אותו למונגש לכל מבוטח.
ראשית, בטרם תתחילו להשתמש במסלקה הפנסיונית, כדאי לכם לוודא כי אכן יש בבעלותכם חיסכון פנסיוני. חשוב לציין כי אם אינכם עצמאיים ואתם מועסקים על ידי מעסיק, קיימת לאחרון חובה להפריש עבורכם כספים מידי חודש לתוכנית חיסכון פנסיונית. סביר להניח שאתם מבוטחים על ידי אחת מחמש חברות ביטוח המוגדרות כ'קרנות פנסיה נבחרות', דהיינו – על המעסיק להפריש כספים עבורכם בחשבון פנסיוני באחת מבין חמש החברות הללו (למעט אם קיים הסכם ביניכם – העובדים לבין המעסיק).
כדאי להשתמש בשירותי המסלקה הפנסיוני, עליכם לאמת את זהותכם ולהירשם באתר האינטרנט של המסלקה הפנסיונית. עם סיום ההרשמה, תקבלו קוד אימות, אשר ישרת אתכם בעת כניסתכם למערכת. לאחר שנרשמתם למערכת, תופיע בפניכם אפשרות להגיש בקשה לקבלת מידע על מצב החסכונות הפנסיוניות שבבעלותכם. חשוב לציין שנכון לכתיבת שורות אלו, הבקשה כרוכה בתשלום (ולכן ציינו לעיל שכדאי לוודא שבבעלותכם חשבון פנסיוני). יחד עם זאת, אין מדובר בתשלום גבוה במיוחד, והוא עומד כיום נכון לשנת 2023 על 20 שקלים. הבקשה תועבר באופן מידי לכלל חברות הביטוח ובתי ההשקעות שנכללות בפרויקט. באם לאחת החברות קיים חשבון על שמכם, היא תעביר את נתוני החשבון וכל פרטיו, כך שתוך פחות משבוע כל המידע החסכונות הרלוונטי על הפנסיוניים יוצג בפניכם.
התשובה היא שיש הבדלים גדולים בין השרות הממשלתי של הר הכסף לבין שירותי המסלקה הפנסיונית.
להלן מספר הבדלים:
1. בהר הכסף אני לא יכול לראות את סכומי הצבירות הפנסיונית שיש לי בקופות, לעומת המסלקה הפנסיונית ששם אני יכול לראות פירוט מדויק של כל הצבירות שלי ואפילו עם פרוט ההפקדות שלי ברמה חודשית.
2. בהר הכסף אני לא יודע אילו דמי ניהול אני משלם בקופות שלי לעומת המסלקה ששם דמי הניהול שלי מוצגים ברמת המוצר.
3. בהר הכסף אין לי שמץ של מושג אילו מסלולי השקעה הקופות שלי מושקעות, האם הם מוטי אג"ח או מוטי מניות, לעומת זאת במסלקה הפנסיונית אני יודע בכל תוכנית איזה מסלול השקעות אני כלקוח מושקע.
רשמתי כאן רק חלק מההבדלים בין הר הכסף, לבין המסלקה הפנסיונית, לדעתי כיום השרות של הר הכסף נועד רק לטיפול ראשוני ומהיר בקבלת מידע בסיסי ביותר על החסכונות שלנו, מי שרוצה להעמיק יותר ולקבל תמונה רחבה יותר שתעזור לו לקבל החלטות שישפרו לו את התיק הפנסיוני שלו מחויב להשתמש בשירותים המצוינים של המסלקה הפנסיונית.
חישבו על המושגים והתיאורים הבאים: 'יוקר המחיה', 'מהפכת הסלולר', 'מחיר למשתכן'. מה משותף לכולם? התשובה המתבקשת היא – כסף. ואכן, כסף הוא מצרך שמלווה אותנו לכל אורך חיינו (נו טוב, מהפעם הראשונה שקיבלנו דמי כיס, אי שם בתחילת היסודי). אנו נוהגים לדבר על כסף ולחשוב עליו מידי יום. מחפשים הנחות פה, שמחים כשיש מבצעים שם. כעת חישבו, שיש מקום מסוים בו משתכן סכום הכסף הגדול ביותר שיהיה לרובנו במהלך החיים. המקום הזה הוא לא אחר מאשר חשבון החיסכון הפנסיוני, אליו מופקדים כספים מידי חודש.
עד עתה, חברות הביטוח וקרנות הפנסיה נהנו ממעטה של ערפל שכיסה את המידע על החיסכון הפנסיוני. למעשה, גם כיום רבים מהציבור לא באמת יודעים מה קורה בחיסכון הפנסיוני, כיצד הוא מתנהל, מה התנאים שאנו מקבלים במסגרתו ועוד. אם את תוכניות הבנק ומסגרת האשראי כל תושב יודע לצטט כמעט בעל פה, אזי המצב בתוכניות החיסכון הפנסיוניות די עמום ולא מוכר.
העמימות הזו יכולה להשתנות בין רגע, וזוהי בדיוק הבשורה הגדולה שמביאה עימה תוכנית המסלקה הפנסיונית. כעת אפשר לקבל תמונה בהירה על כל המתרחש בתוכניות החסכונות הפנסיונים שלנו, ניתן להבין האם וכיצד ניתן לשפר את התנאים הקיימים במסגרת הזו, ועוד. כל אלו עשויים להוביל לחיסכון של מאות ואף אלפי שקלים מידי שנה (והרי לא מדובר בחיסכון של שנה אחת בלבד). לכן, אנו ממליצים לכם להשקיע מעט זמן ומעט כסף בפתיחת חשבון בתוכנית המסלקה הפנסיונית, כדי שתוכלו לעקוב מקרוב על המתרחש בחיסכון הפנסיוני שלכם.
במהלך שנות העבודה ועד גיל פרישה, כולנו מפרישים וחוסכים כספים במטרה להבטיח לעצמנו איכות חיים גם בתקופת הפנסיה. על אף שכולנו מכירים בחשיבות של ההפרשות
המוצרים הפנסיוניים השונים נועדו להבטיח לנו איכות חיים גם בגיל פרישה וגם להגן עלינו בעת אובדן כושר עבודה או חס ושלום מוות. באמצעות המסלקה הפנסיונית
לא תמיד כולנו יודעים היכן בדיוק נמצאים הכספים שלנו, בטח כשמדובר בכספים פנסיוניים, והדבר הופך למורכב אף יותר במקרים של נפטרים ונעדרים, שלא הותירו אחריהם
בין ההפרשות המרכזיות שציבור העובדים בישראל מפריש מהמשכורת החודשית שלו נמנות ההפרשות הפנסיוניות. אלו נועדו להבטיח לעובד שהגיע לגיל פרישה קצבה חודשית, שתאפשר לו לשמור
דו"ח מסלקה פנסיונית הוא כלי חשוב ביותר עבור כל אדם המעוניין לנהל את החיסכון הפנסיוני שלו בצורה מושכלת ויעילה. הדו"ח מרכז את כל המידע על
לא לחינם הוקמה מסלקה פנסיונית. המסלקה מאפשרת לכל אחד לקבל תמונת מצב של הביטוחים הפנסיוניים שלו, מה גובה החסכונות הקיימים ואם הוא מעוניין לבצע העברות
חסכונות פנסיוניים הם לזמן הפנסיה אך ניתן להנות מהם גם לפני כן. קרן השתלמות היא קופת גמל שניתן להגדיל עימה את החיסכון הפנסיוני אך היא
אם נסכם את ההבדל בין המסלקה הפנסיונית לאתר הר הכסף, נגלה כי ההבדלים הם לא גדולים. אבל הם בהחלט משמעותיים. כאן ריכזנו מידע על ההבדלים
"המסלקה הפנסיונית" הוא השם שהודבק לפרוייקט מהפכני אותו יזם משרד האוצר, הוא מאפשר לציבור לצפות במידע מקיף וכולל בנוגע לכלל חסכונות הפנסיה המפוזרים שלהם בדו"ח אחד מסודר ומאוחד.