גניבת רכב

גניבת רכב היא ככל הנראה אחת מפעולות הפשיעה הנפוצות ביותר ברחבי ישראל. דגמי הרכבים "הגניבים" ביותר משתנים עם הזמן וגם תדירות הגניבות ומיקומן הגיאוגרפי, אך חשוב להישאר ערניים לתופעה, למגן את רכבכם בהתאם לשיפורים הטכנולוגיים הקיימים וגם להבין כיצד לפעול מול הביטוח ברגע האמת. הנה כל מה שצריכים לדעת על סוגיית גניבות הרכבים בישראל:

 

עובדות על רכבים גנובים בישראל

סוף שנת 2019 הסתיימה עם בשורות משמחות למדי לבעלי הרכבים – הייתה זו השנה שבה הכי פחות מכוניות נגנבו בישראל אי פעם.

בשנה זו נגנבו 9,847 כלי רכב (מרביתם של היצרניות טויוטה, מאזדה ויונדאי), כאשר בשנת 2020 שבה פרצה הקורונה ואיתה גם קושי כלכלי גדול, נגנבו כ-31,000 כלי רכב, מרביתם ג'יפונים ורכבי SUV הנחשקים.

 

אזורים מסוימים נחשבים למוכי גניבות

גם המספר הזה נחשב למופחת ביחס לעשואזורים מסוימים נחשבים למוכי גניבותר הראשון של שנות האלפיים, בו מספר הרכבים בישראל היה עדיין קטן משמעותית וההצפה של כלי הרכב הפרטיים עוד הייתה בחיתוליה.

אבל כמובן שענייני גניבות הרכבים תלויים בעיקר בסוג הרכב ובמיקום הגיאוגרפי שלו. אזורים מסוימים נחשבים למוכי גניבות, לעומת רכבים מסוימים שלא משנה היכן הם ימצאו, יהיה מי שינסה לגנוב אותם.

 

ניסיונות פריצה לא מוצלחים

חלק מהרכבים יעברו ניסיונות פריצה לא מוצלחים ויותירו נזק מסוים. חלקם יסולקו בשעת לילה מאוחרת מהחניה ויעברו "טיפול" של רישיון הרכב, צביעה מחדש ומחיקה של מספר השלדה.

רכבים אחרים יפורקו רק ממערכות מסוימות שקיימות בהם, פנימיות או חיצוניות כמו גלגלים וג'נטים.

 

חוליה מאורגנת לכל דבר ועניין

מלבד עניין הפריצה עצמו, צריך להתייחס גם למי שעומד מאחוריה. זו כמעט אף פעם לא עבירה "קטנה" של גנב שבסך הכל ייחל לרכב משלו כי אין לו אמצעים לשלם עליו, אלא בדרך כלל עבירה המבוצעת על ידי חוליה מאורגנת לכל דבר וענייןחוליה מאורגנת לכל דבר ועניין, שיש לה קשר למוסכים שונים הרוכשים את חלקי החילוף הגנובים ובכך מאפשרת לשוק הגניבות להמשיך ולשגשג.

 

אפשרויות המיגון הקיימות

בעבר כדי להתגונן מפני גניבה, נהגו בעלי הרכבים לרכוש מנעול מיוחד או "סינדול" לרכב כך שאי אפשר יהיה להשתמש בו. וכך גנבים שהיו מאורגנים יותר נהגו להעלות את הרכב הנעול או המסונדל לגרר ולפרוץ את המנעול אחר כך בנחת ובמקום רחוק.

 

קודן (אימובילייזר)

במטרה לקבל מיגון יעיל יותר, הלך ונפוץ השימוש בקודן (אימובילייזר) שנחשב כיום למערכת הבסיסית ביותר שנמצאת ברכב.

הקודן מחובר למערכת ההצתה של הרכב כך שאי אפשר להתניע ללא הקשת הקוד הנכון, אבל גנב המצויד בלפטופ ובתוכנה מתאימה יכול לעקוף את המערכת יחסית בקלות ולכן אפשרויות המיגון אינן מסתיימות כאן.

 

כספת המגנה על מחשב הרכב

מערכות נוספות הן כספת המגנה על מחשב הרכב מפני ניסיונות עקיפה של האימובילייזר, אזעקה שמחייגת לבעל הרכב או למוקד האבטחה, "עלוקה" שמורכבת בנקודה נסתרת ומשביתה את זרם החשמל כך שלא יהיה ניתן להתניע ואפילו חיישנים המזהים גרירה או הרמה של הרכב.

 

גלאי התקיפה לבין מערכת איתור

הטכנולוגיה המתקדמת כיום ממוקדת בשילוב בין הגנה על מחשב הרכב וגלאי התקיפה לבין מערכת איתור שיודעת לזהות את מיקום הרכב ולדווח עליו למרכז השליטה והבקרה של החברה הממגנת.

חברות אלה עובדות עם המשטרה באופן הדוק ומצוידות בנהגים מקצועיים מטעמן, מה שמסייע להפחתת תופעת גניבות הרכבים ולהחזרה של מרבית הרכבים הנגנבים לבעליהם בסופו של דבר.

ועוד נקודה חשובה לעניין המיגון היא סוגיית המפתח. חלק גדול מהפריצות מבוצעות ע"י מפתח ששוכפל במקום מפוקפק או הועתק לתבנית כלשהי על ידי אדם ששם את ידו על המפתחות בבית קפה או מקום העבודה והחזיר אותם למקומם כעבור מספר דקות.

לכן רצוי להימנע מהשארת המפתח במקום גלוי ולשמור עליו במקום מוגן כמו התיק או הכיס וכמובן להצטייד בביטוח מקיף שיספק לכם כיסוי וביטחון מוגברים.

 

ביטוח רכב למקרי גניבות

הביטוח המקיף לרכב מעניק כיסוי בין היתר גם למקרי גניבות. הוא מספק למבוטח פיצוי במידה ורכבו נגנב ולא הוחזר ובחלק מהפוליסות (הרחבת הפוליסה בתשלום) גם אפשרות לקבלת רכב חלופי עד לרכישת רכב אחר.

מחיר הביטוח המקיף תלוי במספר פרמטרים וביניהם גם אמצעי המיגון והאיתור הקיימים ברכב, סוג הרכב, ערכו ומקום חניה (פרטית, חניון, רחוב מואר וכד'). למעשה, ככל שלרכב קיים מיגון יעיל יותר והוא שוהה באזור בטוח יותר, עלות הפוליסה תרד.

 

אמצעי מיגון מסוימים כתנאי להצטרפות לביטוח

חברת הביטוח יכולה לדרוש התקנה של אמצעי מיגון מסוימים כתנאי להצטרפות לביטוח, כמו הדרישה להתקנת מערכת איתור לווינית ברכבי יוקרה ולהציע הרחבות נוספות למצטרפים כדי להקל על התקופה שבה המבוטח נותר ללא רכבו.

 

גניבת רכב – כיצד לנהוג ברגע האמת?

לצאת לחניה ולגלות שהרכב נעלם הוא בבחינת סיוט ומפח נפש איום ונורא. הפאניקה והלחץ כנראה מוסיפים משלהם לקלחת, מה שגורם לרבים למהר ולחייג לקרוביהם ולשתף אותם במקרה.

אבל האם פניה לאנשים שונים תוכל לסייע לכם להשיב את רכבכם או להתנהל בסוגיה המלחיצה? ובכן, לא ממש.

 

הדבר הנכון לעשות – לדווח על כך למשטרה

הדבר הנכון לעשות ברגע שבו גיליתם כי רכבכם נעלם ויש חשד שנגנב הוא לדווח על כך למשטרה.

ברגע שמיידעים את משטרת ישראל ומספקים לה כמה שיותר פרטים רלוונטיים בנוגע לרכב ומיקומו האחרון, היא תוכל לפעול מיידית באמצעות כל תחנות המשטרה וכך גדלים הסיכויים לאתר את הרכב תוך זמן קצר ולעתים גם להשיב בחזרה את הרכב לבעליו החוקיים.

 

הסדרת הדיווח לחברת הביטוח

לאחר יצירת הקשר עם המשטרה, צריך לערב את חברת הביטוח המבטחת אתכם בביטוח מקיף ומכסה גם במקרים של גניבה. יש לחייג לחברת הביטוח ולדווח על המקרה, לקבל ממנה הנחיות נוספות כשהרכב יימצא או יוכרז כגנוב ולהוכיח שהגניבה לא נבעה מהתנהגות רשלנית של הנהג.

 

מקרים בהם המבוטח לא מקבל פיצוי

כך לדוגמה אם נהג השאיר את רכבו מונע עם המפתח בסוויץ' ויצא למספר דקות, או שיתברר כי ברכב לא הותקנו אמצעי המיגון שחברת הביטוח דרשה מראש, המבוטח לא יוכל לקבל את הפיצוי המגיע לו ועלול להישאר ללא הרכב, אך גם ללא הסכום לרכישת רכב חלופי.

 

עניין נוסף

עניין נוסף שצריך לדעת מראש הוא סוגיית הרכב שנמצא בבעלותו של אדם מסוים לעומת רכב שהושכר ולאחר מכן נגנב. במקרה האחרון, שבו נהג שוכר רכב מחברת השכרה או ליסינג, מדובר בהפעלת ביטוח מורכבת הרבה יותר, מכיוון שגדל החשד לביצוע פעולה רשלנית של הנהג שגרמה לכך.

הרי בסופו של דבר זהו רכב מושכר לטווח קצר ולא פעם מתגלה כי במהלך תקופת ההשכרה בוצע ניסיון הונאה כלפי החברה המשכירה, שכלל ביום שלם של תרחיש הגניבה.

 

תהליך הפניה לחברת הביטוח

בפניה לחברת הביטוח יש לצרף את טופס ההודעה על מקרה ביטוחי מספר דברים חשובים: רישיונות הרכב (כל עוד לא היו בתוכו ובהקשר זה תמיד רצוי להשאיר בבית עותק נוסף), אישור משטרה בנוגע לגניבה, הצהרת הנהג עצמו ומפתחות רזרביים של הרכב במידה וישנם.

 

טופס התביעה

חברת הביטוח שתקבל אליה את טופס התביעה תבדוק לעומק את היסטוריית הרכב בשלושת החודשים האחרונים ובמטרה לעמוד על נסיבות הגניבה (לבחון האם מדובר בתרחיש אמת ללא רשלנות מצד הנהג).

במסגרת פעולותיה חברת הביטוח תבדוק את הטיפולים האחרונים שהרכב עבר, מהם האביזרים והמערכות שהותקנו בו ומהו המפרט הטכני של מערכות המיגון הקיימות.

 

חברת הביטוח היא הטלפון השני שאתם אמורים לבצע

נזכיר כי חברת הביטוח היא הטלפון השני שאתם אמורים לבצע לאחר שגיליתם על הגניבה (הראשון הוא למשטרה), גם כדי להריץ את תהליך הטיפול מצד חברת הביטוח אבל בעיקר כדי שלא לעורר חשד שהיו לכם כוונות לא טהורות כלשהן.

את סכום הפיצויים מחברת הביטוח שצפוי לעמוד על כמה עשרות אלפי שקלים, תקבלו תוך מספר שבועות או אפילו יותר מכך ולכאן נכנס יתרון ההרחבה של קבלת רכב חלופי לתקופה ממושכת שכזו.

תמונה של קובי ענבר
נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא
השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם
כתבות נוספות בנושא
ארנפלד סוכנות לביטוח בע
5.0
מבוסס על 70 ביקורות
ella pitusi
ella pitusi
עינבר מדהימה מקצועית ביותר אדיבה ונעימה !! שירות מצויין!!!
רואי יניב
רואי יניב
קובי אלוף, שירות מדהים, אכפתי ויורד לפרטים הקטנים ביותר.
Yitzchak Kraus
Yitzchak Kraus
אין על ענבר זהר, סוכהת מיומנת, פקחית, פקחית, זריזה ומסייעת בכל מה שאפשר
Avishay Levi
Avishay Levi
עינבר מסוכנות ארנפלד היא פשוט יוצאת דופן!מהשיחה הראשונה ועד השלמת התהליך, זכיתי לחוויה מקצועית, נעימה ומעל לכל – אנושית.עינבר תמיד הייתה זמינה לכל שאלה או התייעצות, תמיד עם חיוך, סבלנות והבנה מעמיקה.היא הפגינה בקיאות מעוררת הערכה והצליחה להפוך תהליך מורכב לפשוט ונעים. אי אפשר לבקש שירות טוב יותר!5 כוכבים זה המינימום, מגיע לה הרבה יותר. ממליץ מכל הלב לכל מי שמחפש מקצוענות עם יחס אישי.
נועה צירמן
נועה צירמן
עינבר מסוכנות ארנפלד אכפתית, דואגת וממש מסבירה הכל בצורה סופר ברורה ומובנת!
js_loader
Google ג גוגל
5.0
מבוסס על 70 ביקורות
js_loader
שלום, אני מעוניינ/ת לייצור קשר עם סוכן ביטוח, אשמח לקבל פרטים.