כשמדובר בביטוח ריסק, אין לכם יותר מידי מה לחשוב. הביטוח עצמו פשוט מאוד, ולכן גם קל מאוד להשוות מאיזו חברה אתם מקבלים את הפוליסה הכי טובה וכדאי לכם ללכת על זה מולה.
לא מדובר בפוליסה מורכבת או מסועפת שאתם צריכים דוקטורט בשביל להבין.
אתם רק צריכים לשים לב לתשלום החודשי אותו אתם נדרשים לשלם, ואת סכום הפיצוי אותו תקבלו.
בביטוח ריסק, אין עוד נתונים חשובים, מלבד אולי דקויות קטנות, כי ביטוח ריסק מופעל כשיש גופה.
סליחה על הישירות, אבל אם אתם מתים, תובעים את ביטוח הריסק ויש כסף, אם אתם גוססים, צולעים, נכים, חולים או פצועים – יש ביטוחים אחרים שיטפלו בכם.
לא יכולה להיות חצי גופה, חלק של גופה, אין מצב ביניים – זה שחור או לבן.
האם ביטוח ריסק חשוב?
קשה לאנשים לראות את החשיבות שבביטוח ריסק, אני יודע. "מה כבר אני אעשה עם בוחטה של כסף כשאני מת", זה קו החשיבה בדרך כלל. האמת, שהתפיסה צריכה להשתנות וצריכים להבין שביטוח ריסק אתם לא עושים לטובתכם, כי באמת לא תהיה לכם אפשרות להנות מהכסף – אתם מתים. בפוליסה אתם תפרטו מוטב או מוטבים שהכסף יעבור לרשותם במידה וחס ושלום יש צורך להפעיל את הביטוח.
מה שצריך להיות לנגד עיניכם בהחלטה הזו הוא טובת המקורבים אליכם – המשפחה שלכם, בן או בת הזוג, הילדים, ההורים, או מי שזה לא יהיה שתייעדו לו את הכסף כמוטב. המקורבים שלכם צריכים להתמודד עם המוות שלכם, ואם יש לכם בן או בת זוג, משפחה משלכם וילדים, אולי אפילו לקחתם יחד איתכם אל הקבר את הפרנסה שהייתם מניבים כל חודש, ועכשיו הם לא רק באבל על לכתכם אלא גם בבור כלכלי. זה חשוב במיוחד לאנשי משפחה שמפרנסים אחרים, אבל לא רק.
גם אם אתם לא מפרנסים, בן או בת הזוג עדיין יצטרכו אולי להתחיל לטפל בילדים לבד, וזה אומר לעבוד פחות, ולפגוע בפרנסת המשפחה, ואפילו אם אין לכם בן או בת זוג וילדים – אני בכל מקרה בעד לבטח את חייכם באמצעות ביטוח ריסק.
מצילים את המשפחה בפרמיה קטנה
ביטוח ריסק הוא יחסית זול, עשרות שקלים לצעירים ובריאים, ואולי מאות בודדות של שקלים למבוגרים, וזה יכול להציל את המשפחה שלכם. התשלום הוא יחסית נמוך כי הסיכוי להפעלת הביטוח נמוך וחברת הביטוח מתחשבת בזה, אבל חשוב להבין – שהדבר הזה מציל משפחות מקריסה כלכלית, רגשית ונפשית. יחד עם ההתמודדות עם האובדן וחזרה לאורח חיים רגיל אחרי האבל, הדבר האחרון שהמשפחה שלכם צריכה זה גם קריסה כלכלית. כשאתם מבוטחי ריסק, אם הלכתם לעולמכם טרם עת, המוטב או המוטבים שהגדרתם יקבלו סכום פיצוי גדול ויוכלו להתמודד עם החיים טוב יותר, ולהשתקם מהר יותר.
יש הרבה אנשים שאומרים לי שהם לא זקוקים לביטוח ריסק – בן או בת הזוג הם המפרנסים העיקריים, ואולי אפילו מדובר באנשים שלא מתפרנסים כלל, כך שלדעתם, אם חס ושלום הם ימותו, המשפחה לא תפגע כלכלית. אותם אנשים לא לוקחים בחשבון דברים חשובים מאוד. יתכן ובן או בת זוגם והילדים יצטרכו תמיכה נפשית או פסיכולוגית – וזה לא סיפור זול.
יתכן ובן או בת זוגם יצטרכו לרדת באחוזי המשרה, להתפטר או להחליף עבודה בעקבות המצב החדש, אם נדרש טיפול צמוד יותר לילדים, או אם העבודה לא מתאימה למצב החיים החדש מכל סיבה שהיא. יתכן ובן או בת הזוג ירצו לקחת חופש ארוך מעבודה באופן כללי – וזה דורש מימון כדי להמשיך ולהחזיק את המשפחה. אפילו הדברים הקטנים עולים לא מעט – יכול להיות שפתאום יש פחות זמן להכין אוכל בבית, ולכן מזמינים אוכל מבחוץ פעמיים שלוש בשבוע – וגם לזה יש עלויות לא קטנות.
כסף לא פותר הכל במצב כזה, אני מודה.
יש תקופת אבל לא פשוטה, אובדן של קרוב יקר זה לא דבר פשוט – אבל יחד עם הנפש, והרגש, יש את העניין הכלכלי, וכדאי מאוד שבבוא היום יהיה לכם את הגב של חברת הביטוח כדי להגן עליכם.
זה גם יעזור לנפש ולרגש של יקיריכם להשתקם מהר וטוב יותר, אם החיים שלהם לא יהפכו להיות במקביל גם קשים כלכלית יחד עם לכתכם.
הציבור הישראלי – מבטח את עצמו?
מאוד לא נפוץ בארץ להצטרף לביטוח ריסק, אפילו בצורה קצת מדאיגה. מי שאין לו משפחה לדאוג לה – כלומר בכלל אין מה לדבר. הכי הרבה מבוטחי ריסק יש שיש להם בן או בת זוג וילדים, פחות שיש בן או בת זוג קבועים אבל הם עדיין לא הביאו ילדים, וממש ממש מעט כאלו שעוד לא מצאו פרטנר לחיים.
אני חושב שזה שגוי ממש, וחשוב לעשות ביטוח ריסק כבר מגיל צעיר, מיד אחרי הצבא או לכל היותר מעט אחרי – כשמוצאים עבודה קבועה רצינית והסיבה היא שברגע שאתם צעירים אתם מתקבלים לביטוח בצורה חלקה עם מילוי שאלון בריאות וכך מבטיחים לעצמכם כיסוי גם במקרה וח"ו המצב הרפואי שלכם יורע.
מקסימום, רושמים את ההורים כמוטבים, הם נתנו לכם מעצמם ומכספם כל החיים, זה יכול לעזור להם בסיטואציה כל כך קשה ואכזרית. אם זה יותר נוח לכם, תמיד אפשר לרשום בני משפחה אחרים ואפילו חברים טובים, יקרים וקרובים.
לאלו מכם שהתקבלו למקום עבודה מסודר, סיכוי טוב שיציעו לכם ביטוח ריסק ממקום העבודה, כחלק מהתנאים שניתנים לכם מהעבודה. במידה וכן – תחטפו את זה.
בדרך כלל מדובר בביטוחים קבוצתיים סופר משתלמים – משלמים מעט ומקבלים פיצוי גדול מאוד, אני בטוח שתוכלו למצוא מי לרשום כמוטבים כדי לנצל את זה. במידה ולא הציעו לכם ואתם עובדים במקום עבודה גדול – תבדקו בעצמכם, יש מקומות עבודה שמאפשרים אך לא מציעים לעובדים באופן יזום.
מי לא יכול לוותר על ביטוח ריסק?
כל מי שמחזיק במשכנתא אצלנו במדינה, חייב גם ביטוח ריסק, שמכונה לעיתים קרובות בשם "ביטוח ריסק משכנתא". הבנק יכריח אותו, והבנק מחוייב להכריח אותו, בביטוח ריסק, כשהוא נוטל את המשכנתא שלו. הסיבה היא פשוטה: אתם עושים הסכם ארוך טווח מול הבנק, אתם מתחייבים להחזיר משכנתא שנים רבות, ומה יקרה אם תלכו לעולמכם לפני שהמשכנתא מסתיימת? הבנק לא רוצה לסכן את כספו, ולכן מכריח אתכם להצטרף לביטוח ריסק משכנתא, ולרשום אותו בתור המוטב, כך שהוא יקבל פיצוי על המשכנתא שהוא כבר לא יקבל מכם.
בנטילת משכנתא זה הכרחי, אתם לא יכולים לבחור. אבל יש עוד מצבים שבהם הייתי ממליץ לאנשים לא לוותר בשום אופן על ביטוח ריסק. לדוגמא, אנשים עם מחלות קשות במשפחה מחלה כרונית כלשהי שקשורה לנשימה או ללב, או כאלו שיש להם נטייה לחלות הרבה, כלומר, המערכת החיסונית שלהם לא חזקה. גם אם אתם בריאים אבל יש לכם היסטוריה במשפחה של מחלות, או אולי אם אחד ההורים שלכם חולה במחלה קשה, שיש סיכוי שחס ושלום תתבטא גם אצלכם יום אחד, כי נטייה למחלות רבות, לצערי הרב, עוברות בתורשה.
כמובן, כפי שציינתי לא מעט מקודם, אנשי משפחה שרוצים לדאוג למשפחתם במידה ויקרה להם משהו, כך שהמשפחה תקבל כסף מחברת הביטוח, וכמובן, על אחת כמה וכמה אם הם מפרנסים חלקיים ובטח שבטח אם הם מפרנסים עיקריים או יחידים.
כמה זה עולה?
אז כמו שאמרתי מקודם – זה מוצר ביטוחי שאפשר לשפוט על סמך המחיר בלבד. בניגוד להמון מוצרים ביטוחיים אחרים, בהם הפוליסה לא אחידה וקשה לשפוט איזו מבין כל הפוליסות שמציעים לנו היא הטובה ביותר. אם בשתי חברות מציעים לכם פיצוי זהה, כל מה שנשאר לכם להשוות זה המחיר, וללכת עם ההצעה הנמוכה יותר. בכל החברות התנאי לפיצוי הוא אחיד – מוות – אין למונח הזה פרשנויות, הוא חד ערכי.
הפוליסה היא מאוד ברורה בכל החברות: שלם לנו כל חודש X, והמוטבים שהגדרת יקבלו Y במידה ותמות עד סוף תוקף הפוליסה. אפשר להגדיר כמה מוטבים, ואיזו חלוקה של הכסף בין המוטבים אותה תרצו.
מאחר והתנאים עצמם והפעלת הביטוח מאוד פשוטים, כל מה שנשאר לכם זה להשוות מחירים. אתם יכולים גם, אם אתם רוצים, שהמוטבים לא יקבלו פיצוי חד פעמי גדול, אלא יקבלו פיצוי חודשי קבוע למשך זמן מה אחרי המוות שלכם.
עניין של העדפה שלכם, שלהם, וזה גם מספק שכבת הגנה נגד אנשים שנוטים לבזבזנות יתר – הכסף ניתן להם בחלקים, פרוש על פני זמן ארוך.
המחיר עצמו, בכל חברת ביטוח בה תתעניינו, בעצם מושפע משני דברים. הראשון הוא הפרופיל הבריאותי שלכם, שנקבע לפי הגיל שלכם, מצבכם הבריאותי, האם אתם מעשנים או לא ועוד מידע שחברת הביטוח תבקש לדעת.
הדבר השני הוא סכום הפיצוי במידה והביטוח יופעל, אתם יכולים לבחור סכומי פיצוי החל מ-100,000 ש"ח ועד 2 מיליון ש"ח בפוליסות סטנדרטיות שחברות הביטוח מציעות.
המחיר לביטוח ריסק עבור בנאדם צעיר ובריא, עבור פיצוי של 2 מיליון ש"ח, לדוגמא, הוא סביב ה-20-30 שקלים בחודש בחברות הביטוח. לעומת זאת אנשים מבוגרים, מעשנים, שאינם בריאים, שמבקשים מיליון או שני מיליון שקלים יכולים לקבל הצעות של 300-400 שקלים.
יש גם אנשים רבים שהם מבוגרים ולא בריאים שחברת הביטוח לא מסכימה לבטח אותם בכלל עקב הסיכון המוגבר להפעלת הביטוח, ויש גם כאלו שחברת הביטוח מסכימה אבל היא מגבילה את התנאים – עד סכום מסויים של פיצוי לדוגמא. אם אתם צעירים ובריאים, חברת הביטוח תסכים לבטח אתכם גם בסכומים גבוהים יותר.
רוצים הנחה? קבלו!
אם אתם לא רוצים לשלם את המחיר הרגיל, אני ממש ממליץ בחום שלא תתקשרו לחברת הביטוח ותבקשו ביטוח ריסק בעצמכם לעצמכם.
רצוי מאוד, כשמדובר בביטוח ריסק, לעבור דרך סוכן ביטוח. הסיבה – סוכני הביטוח מקבלים הטבות והנחות על המחירונים של חברות הביטוח, וגם אחרי שהם נוטלים לעצמם עמלת סוכן נאה, המון פעמים אל לקוח הקצה – אתם – עדיין מתגלגל מחיר משתלם יותר ונמוך יותר ממה שהוא היה מקבל בעצמו לבדו.
אני ממליץ לוודא – לקבל הצעה בעצמכם, ואז לבקש מסוכן הביטוח הצעה לפיצוי זהה בביטוח ריסק, ולראות מה המחיר שהוא מארגן לכם. בכזה מקרה אתם גם חוסכים לעצמכם את השוואות המחירים, שכן הוא יעשה את השוואות המחיר בשבילכם.