מי לא אוהב להתפנק בתכשיט יקר? התחושה היוקרתית והיופי שנלווים לענידת תכשיט מובילים נשים וגברים כאחד לרכוש לעצמם תכשיטים בשווי אלפי שקלים. אי לכך, תכשיטים מהווים אחד מפרטי התכולה הכי יקרים שיש לרוב האנשים בביתם. כשאומרים תכשיטים מתכוונים בכלל זה לשעונים יקרים, אבנים יקרות כמו יהלומים, וכן תכשיטים כמו טבעות, שרשראות, צמידים, עגילים וכדומה.
המשותף לכולם הוא שמדובר בפריטים יקרי ערך, שמוחזקים בבית במקרים רבים, ובמקרה של פריצה חלילה לדירת המגורים – קל מאד לגנוב אותם.
לא פעם תכשיטים הם פריטים שעוברים בירושה והערך הסנטימנטלי אליהם גבוה מאד. לפיכך, במצב בו הם יאבדו או יגנבו עוגמת הנפש תהיה עצומה, בנוסף לנזק הכלכלי.
זו הסיבה שרבים לא מסתפקים בכיסוי הבסיסי שביטוח הדירה בדרך כלל מציע למצב של נזק לתכשיטים, אלא בוחרים לרכוש פוליסת ביטוח ייחודית שנועדה להגן על התכשיטים בכיסוי רחב יותר, מחוץ ובתוך הבית. עשינו לכם סדר ופירטנו כאן עבורכם את כל מה שחשוב לדעת לגבי ביטוח תכשיטים.
ביטוח דירה לא מספיק?
ביטוחי דירות ללא ספק נחשבים לאחד מסוגי הביטוחים הנפוצים, שנועדו להגן על תכולת הבית שלנו מפני שריפה, רעידת אדמה, שיטפון, פריצות או נזקי טבע אחרים. ביטוח הדירה דואג לפצות על הנזקים הישירים שנגרמים בעקבות האירוע המצער והמפתיע שפקד אתכם, ויכול אף לפצות על נזקים עקיפים ככל שזה נכלל בפוליסה שבחרתם (כמו אובדן רווחים וכדומה).
באופן כללי ניתן למצוא בפוליסות השונות של ביטוח הדירה גם ביטוח לסיכונים שיש לתכשיטים. ביטוח נפוץ מאד הוא ביטוח "כל הסיכונים" שמכסה לרוב גם דברים יקרי ערך ובכלל זה תכשיטים.
אבל – חשוב מאד לדעת שכאשר תכשיטים מבוטחים במסגרת ביטוח דירה: הכיסוי שלהם יגיע עד לסך של 10% מסכום ביטוח התכולה.
אם מדובר בתכשיט בודד – ניתן להקדיש לו עד 2% מסך הביטוח.
יש לציין שביטוח כזה הוא תקף רק בנוגע לאובדן שהתרחש בתוך הבית למשל כתוצאה מגניבה או שריפה. כלומר, אובדן של תכשיט מחוץ לבית, או נפילה של אבן מטבעת למשל – לא יכוסו על ידי פוליסות כאלה.
לכן, אם יש ברשותכם כמות גדולה של תכשיטים יקרים במיוחד, ביטוח דירה לא יהיה מספיק לכם על מנת לבטח אותם בהתאם.
מה זה אומר ביטוח תכשיטים?
לאור החסרונות שציינו בנוגע לביטוח דירה בהקשר של ביטוח תכשיטים, חברות ביטוח שונות מציעות למבוטחים שלהם לעשות ביטוח לתכשיטים באופן ישיר. הרעיון הוא שאנשים שיש שלהם תכשיטים רבים יקרי ערך, בעלי ערך סנטימנטלי במקרים מסוימים, יוכלו להיות מבוטחים בכיסוי מלא שכולל הגנה במקרים של פריצה, שריפה, נזקי טבע, אובדן – והכל הן בין כותלי הבית והן מחוצה לו.
העובדה שביטוח כזה מכסה גם נזק שמתרחש מחוץ לבית היא משמעותית. בסופו של דבר, תכשיטים נועדו לשימוש, ולא נקנו על מנת להישאר במגירה במשך שנים על גבי שנים.
לכן בהתאמה הסיכוי לאבד אותם גדל. עוגמת הנפש וההפסד הכלכלי שיש מאובדן של שעון שעלה 20,000 ₪, או משרשרת שעוברת בירושה זה דורות, יכולים להיות גדולים מאד.
על מה חשוב להקפיד בביטוח תכשיטים?
על מנת לקבל את הפיצוי המלא המגיע לכם בנוגע לתכשיטים, רצוי להקפיד על כמה דברים, אבל בעיקר חשוב לקבל הערכת שווי על ידי איש מקצוע אמין או סוקר שזה עיסוקו כדי לדעת את השווי המדויק של התכשיטים שאתם מחזיקים. לחלופין – יכול לעזור גם לשמור את הקבלות מקניית התכשיטים או לערוך רישום של העלויות.
כמובן שככל שעבר יותר זמן מאז הקנייה הקבלה פחות רלוונטית שכן יש כל הזמן שינויים במחירי התכשיטים.
אם רכשתם לפני 5 שנים שרשרת זהב – כנראה שהיום היא שווה הרבה יותר מכמה ששילמתם עליה. לכן פעם בכמה שנים הערכה מקצועית של סוקר תוכל לתת לכם מידע מלא על שווי התכשיטים שברשותכם.
ביטוח תכשיטים בהתאמה אישית
אתם מחזיקים הרבה תכשיטים יקרי ערך אך לא יוצאים איתם מהבית כמעט אף פעם? זו לא סיבה לוותר על ביטוח תכשיטים. רוב חברות הביטוח יציעו לכם מספר אפשרויות של כיסויים לביטוח התכשיטים.
במקרה כזה, מומלץ לכם להקטין את הכיסויים ולוותר על כיסוי מפני אובדן אבל להשאיר את הכיסוי מפני גניבות או אסונות טבע שעלולים לפקוד את הבית. כמובן שככל שהפוליסה כוללת פחות כיסויים, גם תשלמו פחות.
מה קורה כשטסים לחו"ל?
חברות ביטוח שונות מציעות אפשרות של הרחבת הכיסוי בתקופה של נסיעה לחו"ל. אנשים רבים נוסעים לתקופות של ימים או שבועות לחו"ל וחוששים שזה זמן בו גנבים ינצלו את הבית הריק על מנת לפרוץ ולגנוב תכשיטים. בנוסף, יש כאלו שרוצים לטוס לחו"ל כשהם עונדים את התכשיטים היקרים. על מנת שהביטוח יכסה גם אובדן או גניבה מעבר לים – ניתן להגדיל את הביטוי כאמור.
לכן, בתקופה כזו ייתכן שמומלץ עבורכם להגדיל את הכיסוי, ובהתאם לשלם יותר, וכך להיות רגועים יותר בזמן ההיעדרות מהבית.
יש לציין שאם אתם מעוניינים בהרחבה כזו, פנו קודם כל לחברת הביטוח לקבלת פרטים נוספים כדי להבין מה אתם מקבלים ומה אתם נדרשים לשלם בתמורה. לעיתים התוספת הזו לא באמת נצרכת כי אפשר למצוא אותה גם בביטוח בסיסי יותר.
איך רוכשים ביטוח ומקבלים פיצוי במקרה הצורך?
תהליך רכישה של ביטוח תכשיטים הוא יחסית מורכב, מכיוון שלא מספיק לנקוב בסכום רצוי. חברות הביטוח חוששות מהונאות ולכן הם ידרשו במקרים פעמים צילומים של התכשיטים שברשותכם, עם הערכת שווי והצהרה שאתם מוסרים מידע אמין. לחלופין, יש חברות ביטוח שדואגות לשלוח מיוזמתן סוקר מקצועי שיעשה הערכת שווי לתכשיטים שאתם מחזיקים בביתכם.
חשוב לדעת, שאם חלילה נאבד לכם תכשיט, נגנב, או נהרס מסיבה מסוימת, חברות הביטוח לא ימהרו לשלם לכם את הפיצוי עליו.
על מנת לקבל פיצוי המבוטחים נדרשים לנמק ולתאר בצורה מפורטת ביותר את נסיבות המקרה ובמקרים מסוימים אף להגיש תלונה במשטרה. לעיתים אנו נתקלים במקרים בהם חברות הביטוח אף מפעילות חוקרים פרטיים שיחקרו את האירוע שהתרחש.
מה המחיר לביטוח תכשיטים?
הגענו לשאלה החשובה – כמה זה יעלה לנו? אם כן מחירו של ביטוח תכשיטים משתנה בין חברה לחברה ובהתאם לכיסוי בפוליסה ולשווי התכשיטים. כלומר, המחיר תלוי בשאלה – עד כמה מוכנה חברת הביטוח לקחת סיכון גבוה. הפרמיה שתתבקשו לשלם מחושבת על פי אחוז מהשווי שישתנה בהתאם לתנאי החברה.
בדרך כלל, מחיר ממוצע של השתתפות עצמית בביטוח תכשיטים הוא כ – 400 ₪. אך כאמור את העלות ניתן להגדיל בהתאם לכיסויים הנבחרים.
רצוי מאד, שתשקללו את הצורך שלכם בכיסויים – שנובע מכמות התכשיטים, שווים, התדירות בה אתם יוצאים איתם מהבית ועוד – ועל פי החישוב הזה תחליטו איזה כיסוי אתם צריכים. לאחר שתחליטו זאת מומלץ לעשות סקר שוק בין מספר חברות ביטוח ולמצוא את החברה שמציעה לכם את הפוליסה המשתלמת ביותר.