ביטוח רכב, מתחלק בגדול לשני חלקים – ביטוח חובה וביטוח מקיף.
את הביטוח המקיף, אתם יכולים להחליט אם אתם רוצים לעשות או לא, ומה היקף הכיסוי וסכומי הכיסוי, מול חברות הביטוח השונות.
ביטוח חובה הוא ביטוח שהמדינה מחייבת בו כל בעל רכב בישראל, הוא אחיד בין החברות השונות ומפוקח על ידי הממשלה.
מאחר ומדובר בפוליסה אחידה בתנאים אחידים וכיסוי אחיד, משרד האוצר החליט לתת את המידע בקלות לאזרחים, ולהציב באתרו מחשבון ביטוח חובה – כזה שאתם מכניסים אליו את כל הפרמטרים והנתונים, ומקבלים מיידית מחירים של ביטוח החובה בכל חברות הביטוח השונות – הרשימה ממויינת לפי מחיר מהנמוך לגבוה, לנוחיותכם.
אני מדגיש שוב – אין הבדל בפוליסה, בהיקף הביטוח ובסכומי הכיסוי – כך שלפי המחירים האלו תוכלו לסגור בראש שקט עם החברה הזולה ביותר.
האם ניתן להוזיל את המחירים שעולים על המסך עוד? וודאי שכן, אם כי ראוי לציין – לא בהרבה.
ככל הנראה לא תשיגו הנחות משמעותיות מהמחירים שיעלו על המסך.
אם בא לכם להלחם על עוד קצת הנחה, זה מבורך בעיני, תוכלו למצוא שיטות ודרכים לעשות זאת בכתבות הבאות: השוואת ביטוח רכב, גובה הפרמיה של ביטוח הרכב.
איך משתמשים במחשבון ביטוח החובה של משרד האוצר?
נכנסים למחשבון הביטוח של משרד האוצר בכתובת https://car.cma.gov.il.
המחשבון יציג בפניכם טופס, בוא תצטרכו לפרט מספר דברים לפני שתקבלו את המחירים.
- סוג הרכב – האם מדובר ברכב פרטי, אופנוע, אוטובוס/טיולית, מונית, רכב מסחרי או רכב מיוחד.
- סוג בעלות – האם מדובר ברכב בבעלות פרטית או בעלות אחרת, ליסינג, רכב חברה וכדומה.
- תאריך תחילת הביטוח – את השדה הזה תצטרכו לכוון לתאריך שבו נגמר לכם הביטוח הנוכחי. הפרמטר הזה פחות משפיע על המחיר שתקבלו.
- מין הנהג הצעיר ביותר שצפוי להשתמש ברכב – נהג או נהגת – עוד פרמטר כללי שלא ישפיע (אני מקווה מאוד!) על המחיר שתקבלו במסך הבא.
- גיל הנהג – מלאו את הגיל של הנהג הצעיר ביותר שצפוי להשתמש ברכב, לפרמטר הזה יש משקל רב במחיר שישוקלל עבור ביטוח, מאחר ורכב שעליו ינהג נהג צעיר יותר צפוי לשלם יותר (אם הנהג הצעיר ביותר שיעלה על ההגה מעל גיל 30, הרווחתם).
- מספר שנות רישוי – עוד פרמטר סופר חשוב שישפיע מאוד על המחיר שתקבלו, כמה שנים יש לנהג הצעיר ביותר שינהג ברכב רישיון. כידוע, נהגים חדשים או טריים שינהגו ברכב ויבוטחו, ישפיעו משמעותית על מחיר הביטוח שלכם.
המסקנות המתבקשות בנושא הנהג הצעיר ביותר הצפוי להשתמש ברכב הוא שעדיף להמנע מנהגים צעירים או נהגים טריים וחדשים. במידה ואתם זוג הורים ויש לשניכם רכב, כדאי מאוד לבטח את הילד או הילדה שלכם אך ורק על אחד הרכבים כדי להמנע מתשלום מנופח כפול.
- שני הסעיפים הבאים בטופס הם על היסטוריית התאונות ועבירות התנועה של נהגים שצפויים להשתמש ברכב. הראשון הוא מספר הפעמים שהרכב היה חלק מתאונה, ואחד הנהגים שיבוטח גם עתה היה רשום כבעלי הרכב, ומדובר על מקרים שדווחו לחברת הביטוח בלבד, מקרים בהם חברת הביטוח נתבעה. זה לא סוד שלפעמים במקרים של תאונות קלות, כדאי מאוד לסגור את ההוצאה בלי להפעיל את הביטוח כדי להמנע מעבר ביטוחי מלוכלך על הרכב.
- הסעיף השני בנוגע לעברו הביטוחי של הרכב – מספר פסילות הרישיון. אם רישיונכם נפסל בעבר, תשלמו יותר על ביטוח – הרבה יותר.
- כעת תדרשו לספק מידע כללי לגבי הרכב בטופס שיעלה בעמוד, סוג הדלק – בנזין, גז, דיזל, חשמלי או שילוב של אלו, נפח המנוע, וכמה כוחות סוס יש לרכב שלכם.
- אחרי המידע הכללי לגבי הרכב, תדרשו לפרט מהי רמת הבטיחות ברכב. האם יש מערכת ABS שמונעת נעילת גלגלים במקרה של בלימת פתע, האם יש מערכת בטיחות לאבטחת יציבות EPS ברכב, כמה כריות אוויר מותקנות ברכב, האם ישנה מערכת התרעה על אי שמירת ממרחק FCW, האם יש מערכת התרעה על סטיה מנתיב הנסיעה LDW. שימו לב – רכבים שבהם קיימת מערכת ABS, ESP, מותקנים כריות אויר גם במושבים האחוריים, קיימת מערכת FCW ו-LDW, מערכות הבטיחות האלו יוזילו משמעותית את מחיר הביטוח. לא כל הרכבים מגיעים עם המערכות האלו, זה יותר נחלתם של רכבים חדשים, יוקרתיים ויקרים יותר. מערכות התרעה לשמירת מרחק וסטייה מהנתיב, ניתן לרכוש מצד שלישי כמו לדוגמא מובילאיי, ולקבל הטבות והנחות במחיר הביטוח עבורם.
- לסיום, תצטרכו לדווח בטופס על אופי השימוש ברכב – האם מדובר ברכב לשימוש רגיל, האם זהו רכב ללימוד נהיגה, האם מדובר ברכב אספנות, או האם הרכב בהשכרה בשימושכם לתקופה קצרה או ארוכה.
אמינות הנתונים
משהו שחשוב לדעת – אם מילאתם את הנתונים לא באדיקות או באמינות, בין אם בכוונה תחילה ובין אם בשוגג – המחירים שתקבלו מיד על המסך לא בהכרח יהיו תקפים או אמינים.
לפני שתסגרו על ביטוח, דברים רבים מתוך הנתונים בטופס חברת הביטוח תדרוש לבדוק, ודברים רבים חברת הביטוח תוודא איתכם לפני שהיא תאשר את הביטוח, ואם יתגלה שלא כל הנתונים בטופס היו נכונים, המחיר ישתנה.
אם אתם לא בטוחים לגבי אחת התשובות (או יותר) בטופס, עדיף שתבדקו את העניין ותמלאו את הטופס מחדש עם כל התשובות נכונות, כדי לקבל מחירים אמינים לפני שתתקדמו.
לגבי הסעיפים ששואלים בנוגע למאפייני הרכב – החל מסוג הדלק ועד סוף החלק על מערכות ההתרעה והבטיחות ברכב, אם אתם לא בטוחים תוכלו (ואף רצוי) לחפש את המידע באינטרנט.
מדוע אי אפשר פשוט לבחור את דגם הרכב המדוייק מתוך רשימה, ושהטופס יתמלא אוטומטית בנתונים כמו נפח המנוע או סוג הדלק? נשגב מבינתי, מדובר בעוד השקעה קלה בעמוד מטעם משרד האוצר, והם פשוט לא עשו את המאמץ הנוסף כדי להקל את חוויית המשתמש בנושא הזה.
השוואת מחירי ביטוח חובה בין כל חברות הביטוח
בסיום מילוי הטופס, תוכלו ללחוץ על הכפתור הכחלחל בתחתית הטופס: "לחץ להשוואת תעריפים".
על המסך יעלה סיכום הטופס שמילאתם זה עתה, ומתחת לסיכום – השוואת מחירים מפורטת ומלאה בין כל חברות הביטוח.
הרשימה ממויינת לפי המחירים לנוחיותכם. הטבלה מכילה את כל חברות הביטוח שמוכרות שירותי ביטוח חובה לרכב, לא יהיו חברות שחסרות ברשימה.
בנוסף תוכלו לייצא את הרשימה לאקסל כדי לבצע חישובים מחדש ולהעביר את הרשימה לקובץ לא מקוון שיהיה ברשותכם, או לשלוח את הרשימה והטופס שמילאתם לחבר, במידה ועזרתם לחבר שהתקשה במילוי הטופס.
היישר מתוך הטבלה, תחת עמודת "הפניות" בטבלה, תוכלו ליצור קשר עם חברות הביטוח מהטבלה, או לרכוש את הביטוח שבו אתם מעוניינים.
רגע לפני שאתם מתקשרים וסוגרים עם החברה הזולה ביותר…
הטבלה שעלתה לפניכם אחרי שמילאתם את הטופס, מכילה עוד עמודת מידע סופר חשובה – מדד השירות בביטוח.
בעמודה זו, יהיו ציונים עד 100, שמייצגים את איכות השירות בחברת הביטוח המדוברת. נגיד בקצרה כי הציון שמצויין כאן מתעדכן שנתית, והוא מייצג את אחוז תביעות הלקוחות שאושרו ושולמו, סקרי לקוחות, וכמות התלונות שחברת הביטוח מקבלת.
אם אתם רוצים לקרוא ולדעת יותר על מדד השירות בביטוח שמנהל משרד האוצר, תוכלו לקרוא על כך כתבה שלמה ולהכיר את הנושא לעומק – וזה משהו שחשוב מאוד להכיר.
רגע לפני שאתם רצים לסגור עם החברה הזולה ביותר, הייתי ממליץ לעצור לרגע, לקחת נשימה עמוקה, ובמידה ויש חברה אחרת שהפער במחיר מולה הוא יחסית קטן, אך מדד השירות שלה גבוה משמעותית, יתכן וכדאי שתשקלו לשלם קצת יותר, ולהנות משירות טוב יותר.