החל משנת 2016, כספיו של כל חוסך פנסיה, שלא בחר בעצמו את מסלול ההשקעה , יושקעו על פי המודל הצ'יליאני. מודל זה מאפשר סיכון נמוך לכספים שאמורים לשמש אותנו לאחר הפרישה משוק העבודה. למרות זאת, כנגד המודל ביקורות רבות בשוק. אז איך זה עובד?
מהו המודל הצ'יליאני?
המודל הצ'יליאני, שכפי שניתן להבין, מגיע מצ'ילה, הינו מודל חיסכון פנסיוני שמקורו במדינה, השוכנת ביבשת אמריקה הדרומית. לפי מודל זה, מתבצעת התאמה בין גיל החוסך למסלול בו מושקעים כספי החיסכון הפנסיוני שלו. השימוש במודל האמור מגיע מתוך ההנחה שהחוסך הממוצע אינו מודע למסלול שישיא את רווחי החסכונות שלו. המודל פותר בעיה זו, על ידי סיווג מסלול ההשקעה על פי גיל החוסך. באופן כללי, המודל הצ'יליאני קובע כי כספם של חוסכים צעירים יושקע במסלולים בעלי סיכון גבוה ותשואה גבוהה, בעוד כספם של משקיעים מבוגרים יופקדו במסלולים סולידיים יותר. לפי המודל, המעבר בין המסלולים ייעשה באופן אוטומטי עם שינוי סטטוס החוסך בהתאם לגילו.
שיעור היסטוריה – החיסכון הפנסיוני ומשברים כלכליים
נקודת הפתיחה של החלת המודל האמור היא שנת 2008. באותה שנה, החלו הממונה על שוק ההון בשילוב עם אגף שוק ההון במשרד האוצר לבחון אפשרות לשילובו של המודל הצ'יליאני במחוזותינו. הסיבה לכך – פגיעה בחסכונות פנסיונים רבים בשל נפילת הבורסה. אותם נפילות חלשו על כלל האזרחים באופן יחסית זהה, שכן לא היה הבדל בין מסלול ההשקעה של אדם מבוגר ושל אדם צעיר. לפיכך, נוצר מצב בו מבוגרים רבים, לקראת גיל פרישה, איבדו חלק ניכר מכספי הפנסיה שלהם.
בהליך שהבשיל מספר שנים, וכלל משתתפים רבים, ובניהם וועדת הכספים של הכנסת, פורום החוסכים לפנסיה בישראל ומשרד האוצר, הסכימו כלל השותפים לדבר על מתווה בשנת 2015 שתוקפו החל מינואר 2016. כן, יכול להיות שכיום אתם מצויים בחיסכון לפי המודל הצ'יליאני ואתם לא מודעים לכך.
איך זה עובד?
בחוק נקבעו 4 מסלולי חיסכון מרכזיים, המסודרים לפי רמת סיכון, מהגבוהה לנמוכה:
- מסלול B – מסלול המיועד לגברים ונשים עד גיל 35. מהווה מסלול ברירת מחדל.
- מסלול C – גברים בגילאים 36 עד 55 ונשים בגילאים 36 עד 50. מהווה מסלול ברירת מחדל.
- מסלול D – גברים בגילאים 55 ומעלה ונשים בגילאים 51 ומעלה. מסלול זה כולל גם גמלאים בתוכו, ומהווה מסלול ברירת מחדל.
- מסלולים A,E – מסלולים אלו לא נקבעו כמסלולי ברירת מחדל, וניתן לבחור אותם במצבים מסוימים. כמו כן, יש לציין שמסלול A הוא המסלול בעל רמת הסיכון הגבוהה ביותר (גם מעל B). כמו כן, מסלול E מהווה את המסלול בעל רמת הסיכון הנמוכה ביותר.
המודל הצ'יליאני קובע כי ניתן לבצע השקעה בשני סוגי מסלולים במקביל בלבד. כלומר, ניתן לפצל את כספי החיסכון ולקבוע את אחוז ההשקעה בכל אחד מהמסלולים שבחרנו. חריג לכלל האמור הינו כלפי חוסכים בגיל פנסיה, להם לא יותר להשקיע את כספם במסלול A או B.
הביקורת העיקרית – לא מתאים לי
על פניו, נשמע שמדובר בעסקה מבטיחה. מודל השקעה מותאם גיל, שיכול מחד להשיא את רווחי כספי החיסכון הפנסיונים, ומנגד לשמור על גובה הקרן לעת זקנה. למרות זאת, עולות ביקורות רבות כנגד המודל הצ'יליאני ויישומו בישראל.
אולם, ישנה ביקורת הקשה העולה כנגד המודל הצ'יליאני. אותה ביקורת טוענת כי יש להתאים מסלול לחוסך באופן ספציפי, ולא באופן כללי על אוכלוסייה. ישנם אנשים שמעוניינים להמשיך לעבוד לאחר גיל הפנסיה. אותם אנשים ישאפו להגדיל את התשואה על כספיהם למשך יותר שנים מאשר אלו שמתכננים לפרוש עם הגיעם לגיל הפרישה. לדוגמה, יכול שאדם שהגיע לגיל פנסיה במסגרת עבודתו במשטרה, מעוניין להמשיך לעבוד באבטחת מוסדות חינוך ולהגדיל את החיסכון הפנסיוני שלו. לכן, נטען כי יש להתאים מסלול לכל חוסך בהתאם למאפייניו, ולא בהתאם לגילו.
סיכום
המודל הצ'יליאני קיבל תוקף החל משנת 2016, ומשמש כמסלול ברירת המחדל. הדבר אומר שככל שלא קבעתם מודל חיסכון אחר, אתם מצויים תחת מודל זה. המודל מתאים את האופן שבו יושקעו כספי הפנסיה שלכם, בהתאם לגילכם וקרבתכם לגיל הפרישה. למרות הביקורות הרבות, באם כספכם מושקע לפי המודל הצ'יליאני, הסבירות שבגיל הפרישה ייצבר סכום ראוי הוא גבוה. הסיבה לכך היא הקטנת הסיכון ככל שמתקרבים לגיל הפרישה, מה שמאפשר לתקן את הנפילות הכלכליות, באם יתרחשו במהלך השנים.