ארנפלד סוכנות לביטוח

ביטוח שותפים – מה הוא נותן ומי זקוק לו?

לא מעט עסקים מושתתים על שותפויות. בין אלו נרכש עם הזמן אמון הדדי, המתגלה כגורם מכריע לעסק. כאשר אחד השותפים אינו יכול עוד להמשיך ולתפקד בשותפות, לעיתים רבות יהא על השותפים לפרק את השותפות, או לחילופין להכניס תחת השותף היוצא אדם זר. לשם מניעת מקרים אלו, קמו חברות הביטוח ויצרו את ביטוח השותפים, המעניק אפשרות לשמור על יציבות העסק גם לאחר יציאת אחד השותפים. מוצר זול שמונע בעיות תפעול וניהול – הכירו את ביטוח השותפים. 

בעלי עסקים רבים מודעים לכך שחלק מרכזי מהצלחתו של העסק טמונה באמון ובאיכות השותפים המרכיבים את העסק. היות ועסקים רבים בארץ ובעולם מושתתים על שותפויות, מדובר על גורם מצליח לשם הצלחה. אולם, ישנם לא מעט מקרים בהם שותף אינו יכול להיות יעיל לעסק, בין אם בשל אובדן כושר עבודה, נכות או אף מוות. במקרים אלו, לא מן הנמנע כי בעסק ייווצרו בעיות, כאשר העיקרית שבהן היא כניסת יורשו של השותף הוותיק, שלעיתים לא רק שלא יוכל להועיל לעסק, אלא יוכל להזיק לו. כמו כן, מלחמות ירושה על הנתח בשותפות, לצד מגבלות שונות על העסק, דוגמת מגבלות אשראי וחתימות, יכולות להפריע לניהולו ולהזיק לעסק בצורה חמורה.

לשם הגנה מפני בעיות אלו, סעיף 42 לפקודת השותפויות קובע כי בעת מוות או פשיטת רגל של אחד השותפים תפורק השותפות, אלא אם יורשו של השותף והשאר השותפים בעסק מעוניינים להמשיך בתקשורת. מצב אחר אותו מתאר הסעיף, הוא המשך השותפות, בשל התניה שנוצרה בחוזה השותפות המקורי. תניה זו, המאפשרת את המשך השותפות תוך התניה, הביאה ליצירת "ביטוח שותפים".

 

מהו ביטוח שותפים?

ביטוח שותפים משמש כמגן העסק, על ידי ביטוח הנכס העיקרי המצוי בו, הוא השותפים עצמם. ביטוח שותפים הוא בעצם הסדר חיצוני לשותפות, לפיו במצב של אי יכולת המשך תעסוקה, בין אם בשל מוות או כל גורם אחר, יוכלו השותפים להמשיך לנהל את העסק ללא כל צורך בפירוקה.

הדבר קורה על ידי ביטוח כל אחד מהשותפים בנפרד. באם אלו מבוטחים, כאשר אחד מהם מגיע למצב בו הוא נאלץ לעזוב את השותפות, הוא או יורשיו יקבלו סכום כספי, כפי שנקבע בפוליסה, בעד העברת זכויותיו בחברה ליתר השותפים. מחד, השותפים שנשארו יוכלו להמשיך לנהל את העסק, ומנגד השותף או שאריו יקבלו פיצוי הולם כנגד חלקו בשותפות. כלומר, ביטוח השותפים בעצם מגן על השותפות מפני הבעיות המוצגות לעיל, לרבות מניעת כניסת שותפים לא רצויים או פירוק השותפות שלא לצורך, לצד המשך פעילות תקינה.

הסדר הביטוח הינו גמיש. ראשית, כפי שצוין, הוא אינו מוגבל למצב של מוות בלבד, ויכול לחול גם במקרים של אובדן כושר עבודה, נכות או מחלה. כמו כן,  ההסדר אינו מוגבל לכדי השתלטות על חלקו היחסי של הנפטר. ניתן במסגרת ביטוח השותפים לקבוע כי ישנה אפשרות ליורשי הנפטר להיכנס בנעליו אל תוך השותפות, לקבוע כי יורשיו של המנוח (לעניין השותפות) הם השותפים ועוד. יש לציין כי במרבית הסדרי ביטוח השותפים הקיימים, האפשרות האחרונה היא המועדפת, שכן זו מאפשרת את המשך התנהלות השותפות ללא זעזוע משמעותי.

 

הבעיות והפתרונות – הקשיים ברכישת ביטוח שותפים

לכאורה, ביטוח שותפים יוצר מצב בו כולם מרוויחים. הן השותפים הקיימים יכולים להמשיך בניהול העסק ללא כל מכשול, והן יורשיו של השותף המנוח מקבלים את תמורתם בעד הנכסים. אולם, ישנן לא מעט בעיות, עליהן יש לתת את הדעת, בעת רכישת פוליסת ביטוח שותפים.

ראשית, ישנן מספר הסכמות, עליהן יש לעמוד, בעת חתימת ההסכם עצמו. בעל הפוליסה, המוטבים לפיצוי, גובה הפיצוי בעת הצורך וזהות משלם הפרמיות הינם נתונים שעליהם יש ליצור הסכמות עוד בשלב חתימת החוזה. אולם, אלו הסכמות שנעשות בין השותפים, ואינן מהוות בעיות של ממש.

הבעיה העיקרית היא לעניין המיסוי. קיימות מספר דרכים לבצע את ביטוח השותפים. הדרך הראשונה היא ביטוח כל אחד מהשותפים כלפי השותפים האחרים. במקרה זה, על פי פקודת מס הכנסה, יחויב סכום הביטוח ששולם לשותפים במס.

הדרך השנייה, היא גם הדרך היעילה יותר, היא ביטוח כל שותף כלפי שאיריו. הוראות סעיף 54(ב) לפקודת השותפויות קובעת כי במידה וקיימת דרך בה יכולים השותפים שנותרו לרכוש את זכותו של השותף שיוצא ואלו מימשו אותה, יורשיו של השותף המנוח לא יהיו זכאים לשום חלק ברווחים. במילים פשוטות, אם קנו את החלק של השותף הנפטר, לפי תנאים שנקבע מראש (בפוליסת הביטוח עצמה), אין ליורשים כל זכות בשותפות.

כך, אם השותפים יבוטחו כלפי יורשיהם, יהווה תשלום הפוליסה רכישה של זכויות הנפטר כדין. יש לשים לב שגם ביטוח בדרך זו לא עובד כדרך קבע, שכן לעיתים מגדירה רשות המס את הכספים האמורים כתשלום עקיף בעד חלקו של המנוח, המחייבים במס רווח הון.

ההסדר השלישי אותו ניתן לקבוע בעת רכישת ביטוח שותפים הוא שינוי הגדרת האחזקות של יורשי השותף המנוח. כידוע, כל עסק או חברה מורכבת משיעור האחזקות של כל אחד מהשותפים, או במילים אחרות, מניות. ניתן לקבוע בהסדר הביטוח, כי בעת פטירתו של אחד השותפים, יינתן שיפוי ביטוחי בכפוף לשינוי המניות ממניות סטנדרטיות ל"מניות נדחות". מניות אלו אינן בעלות זכויות ניהול בחברה, ועל פי רוב יהיו בעלות ערך רק בעת פירוק החברה, עת בה יקבלו בעדן את שוויין הריאלי. הסדר זה בעצם מעניק פיצוי ליורשי הנפטר בעד איון כוחם ושלילת כוחם הניהולי בשותפות.

 

אז האם משתלם לרכוש ביטוח שותפים?

ביטוח שותפים הינו כלי להבטחת יציבות העסק, ומעבר לכך, למתן גמול הולם למשפחתו של שותף שהלך לעולמו. הביטוח האמור אינו חף מכשלים, אולם באם מותאם לצרכיהם של השותפים, יכול להעניק מענה לכל בעיה שתגיע. מדובר על ביטוח מחייב לאור מצב השוק, המבוסס על שותפויות, ומעבר לכך מומלץ מאוד לרכושו, בשל מספר סיבות:

  • מדובר על תשלום מזערי ביחס לשאר מוצרי הביטוח אותם רוכש עסק ממוצע.
  • הסדר גמיש, הניתן לשינוי על ידי השותפים עצמם תוך התאמתו לצרכיהם.
  • על אף שניתן לרכוש ביטוח זמני, מומלץ לרכוש ביטוח מסוג זה לכל החיים. טענה זו מתחזקת לאור העובדה שבניגוד לביטוחים שונים, פוליסה המבטחת במקרי מוות תקפה עד גיל 95(!).
  • מומלץ לרכוש פוליסה עם ערך פדיון. כך, גם במידה ולא קרה שום אירוע טראגי, אלא אחד השותפים רוצה לעזוב את השותפות, אין צורך בפירוקה וניתן לפדות את אחזקותיו בשותפות.
תמונה של קובי ענבר
נשמח לעמוד לשרותכם בכל נושא
השאירו את פרטיכם
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם
כתבות נוספות בנושא
שלום, אני מעוניינ/ת לייצור קשר עם סוכן ביטוח, אשמח לקבל פרטים.